Mak Ayah


Harini aku share satu video di facebook aku. Mungkin viral dah. Aku kenal dia secara tidak langsung. Dia merupakan seorang kenalan kepada kenalan aku. Bila teringat dia, aku teringat kawan aku ni.

Kawan aku ni sangat happy go lucky. Dia masuk sekolah aku masa kami semua form 5. Sangat baru. Rupa-rupanya dia anak yatim piatu. Allahu. Kuatnya dia. Bagaimana dia sorokkan rasa susah hati, rasa sedih dengan gembirakan oang lain, dengan jadi happy go lucky.

Dan,
aku teringat lagi seorang kawan aku. Dia anak yatim. Setiap kali kalau pergi program atau kem, bila orang tanya atau penceramah tanya,
"Siapa dah tiada ayah atau emak? Sila angkat tangan"
Dia takkan angkat walau berapa kali orang tu ulang pertanyaan tu. Dia tak pernah mengaku dia anak yatim. Allahu. Kuatnya dia.

Aku sekarang berada di fasa atau waktu orang-orang di sekeliling kehilang orang-orang yang mereka sayang. Cumanya, aku masih bertuah kerana masih lengkap ada emak, ayah dan adik-adik. Aku sangat kagum dengan kawan-kawan aku yang dah kehilangan mak dan ayah ni. Tak dapat dinafikan, mereka adalah antara orang yang paling gembira dan riang antara kami. Paling suka senyum. Rupanya dengan senyum nak menutup rasa sedih di hati. Hanya Allah yang tahu.

Thank you mak ayah. I love both of you.

2:43 am
02 May 2015
Happy birthday cang ❤